Choucroute de la mer (Morski Bigos lub Bigos z Owocami Morza)
Potrawa pochodząca z Francji. Wywodzi się z zachodniej części kraju – Bretanii, gdzie do Oceanu Atlantyckiego uchodzi jedna z najsłynniejszych rzek: Loara.
Składniki na 6 os:
1,5 kg średnio kwaśnej kiszonej kapusty
20 dkg wędzonej ryby (najlepiej łupacz, ale może być również dorsz)
30 dkg surowego dorsza lub mintaja (filet)
30 dkg surowego filetu z łososia (może też być też inna ryba)
1 kg muli (małży)
30 sztuk średniej wielkości krewetek (najlepiej świeże, ale mogą być też mrożone)
1,4 kg ziemniaków (najlepiej 2-3 ziemniaki na osobę)
0,5 l białego wina
30 dkg masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 ml mleka do zalania ryby i sosu
oliwa
Przygotowanie:
Rybę wędzoną zalać mlekiem i pozostawić na 3-4 godziny. Obrane ziemniaki ugotować.
W międzyczasie przygotować owoce morza. Świeże, umyte krewetki wrzucić na wrzącą wodę na max 3 minuty. W przypadku krewetek mrożonych najpierw przelać je zimną wodą, odczekać kilka minut i dopiero włożyć do wrzącej wody. Do muli przygotować wywar: wyciśnięty (lub posiekany) ząbek czosnku wrzucić na oliwę w garnku, zamieszać i po 1 min wlać 1 szklankę wina. Po chwili wrzucić świeże mule i wymieszać je z wywarem. Zostawić do otwarcia muli pod przykryciem.
Kiszoną kapustę przepłukać pod kranem, żeby nie była bardzo kwaśna. Odcisnąć mocno z nadmiaru wody.
W dużym garnku rozpuścić 15 dkg masła, zeszklić 1 pokrojoną, drobno cebulę i 1 pokrojony ząbek czosnku. Dodać kapustę, wymieszać, dodać kieliszek białego wina i pozostawić na ogniu przez 20 min. Następnie dodajemy wszystkie gatunki ryb (w tym wędzoną), kładąc je na kapustę. Gotujemy pod przykryciem jeszcze 15 min, aż ryba będzie miękka i ugotowana.
Sos do polania ziemniaków i kapusty: w małym garnku rozpuszczamy pozostałe 15 dkg masła, dodając 100 ml mleka, sól i pieprz. Wszystko mieszamy do konsystencji sosu.
Do przygotowanego wcześniej naczynia (najlepiej blaszka 40 x 30cm) przekładamy ugotowane, gorące ziemniaki, układając je po jednej stronie a po drugiej układamy kapustę z podzielonymi na kawałki rybami. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem z mleka i masła. Na wierzch kładziemy ciepłe krewetki i mule.
Bon Appetit!